MNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU – receptury, gramatury i jadłospisy w żywieniu dzieci w żłobku, przedszkolu i szkole umożliwiające realizację norm żywienia z 2020 r. Metody obniżania zawartości cukru, soli i tłuszczu w recepturach i jadłospisach, stosowanie dozwolonych zamienników.

DLA KOGO:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych, burs, internatów, ośrodków szkolno-wychowawczych,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników organów prowadzących przedszkola i szkoły (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

UWAGA: szkolenie w szczególności kierowane do kucharzy przygotowujących posiłki dla dzieci i młodzieży oraz osób układających jadłospisy.

KIEDY, GDZIE:
• 07.05.2024 r., 9:00 – 15:00, platforma on-line

CENA:

• 315 zł brutto – udział 1 osoby w szkoleniu z placówki publicznej lub udział osoby prywatnej*
• 520 zł brutto – udział 2 osób z jednej placówki*
*(zwolnione z vat w przypadku finansowania ze środków publicznych)

•315 zł + 23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej

ZGŁOSZENIA:
• telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107
• mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl lub biurockiw.edu@gmail.com
(poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej)

INFORMACJE DODATKOWE:
• szkolenie odbywa się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
• szkolenie jest nagrywane (możliwość uzyskania dostępu po szkoleniu na okres 7 dni),
• uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
• każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

SZKOLENIE POPROWADZI

Trener 1:
Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością „Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych”. Swoją wiedzę pogłębia przez udział w licznych konferencjach i szkoleniach między innymi z zakresu psychodietetyki. Obecnie prowadzi własną poradnię dietetyczną, w ramach której założyła Centrum Zaburzeń Odżywiania u dzieci i dorosłych. Swoją pasję do dietetyki wyraża również poprzez działalność w mediach, gdzie udowadnia, że zdrowe posiłki dla dzieci czy osób dorosłych chorych nie muszą być nudne i niesmaczne, ale wręcz przeciwnie. Doświadczenie zawodowe zostało zdobyte poprzez pracę w Szpitalu MSWiA w Złocieńcu, publicznym żłobku w Wałczu, cateringu dietetycznym „Fit-papu” w Wałczu, Dukat Medical SPA w Dąbkach oraz współpracy z cateringiem dla dzieci „Kuchnia Tytusa” w Poznaniu i udział w projektach unijnych. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów dla placówek żywienia zbiorowego dzieci i dorosłych, między innymi do żłobków, przedszkoli, prywatnych szkół, czy szpitala. Dodatkowo bierze udział w licznych projektach oraz zajmuje się prowadzeniem szkoleń i warsztatów kulinarnych dla dzieci w Wałczu, Pile oraz Poznaniu. Zajmuje się także dietoterapią kobiet w ciąży i laktacji.

Trener 2:

Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy

 

Program szkolenia
07.05.2024 09:00-15:00

1. Rola i znaczenie grup produktów spożywczych – omówienie z uwzględnieniem aktualnej piramidy żywieniowej dla dzieci i młodzieży.

2. Zalecenia żywieniowe zgodne z tzw. TALERZYKIEM ŻYWIENIOWYM i sposób ich wdrożenia w żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży.

3. Normy żywienia z 2020 r. dla dzieci w wieku żłobkowym, przedszkolnym i szkolnym, ze szczególnym uwzględnieniem norm na energię, węglowodany przyswajalne (w tym max poziom spożycia cukrów prostych), błonnik, białko, tłuszcze (w tym max poziom spożycia tłuszczów nasyconych), sól – w przeliczeniu na gramy.

4. Zasady układania jadłospisów w placówkach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży (dostosowanie do norm żywienia, przepisów prawnych, możliwości finansowych i organizacyjnych).

5. Wpływ wysokiej podaży cukru, soli oraz tłuszczu na zdrowie dzieci i młodzieży.

6. Zawartość cukrów, tłuszczu i soli w gotowych produktach dla dzieci. Przykłady produktów spożywczych i dań kulinarnych, w których łatwo o przekroczenia norm na cukier, tłuszcz i sól.

7. Zamienniki cukru w diecie dziecka.

8. Rodzaje soli, zamienniki soli w diecie dziecka.

9. Metody zmniejszenia zawartości tłuszczu w posiłkach dzieci, rola obróbki termicznej w zmniejszaniu ilości tłuszczu w diecie, rodzaje zalecanych tłuszczów do smarowania pieczywa, obróbki termicznej i potraw na zimno.

10. Zwiększanie świadomości rodziców i dzieci przez placówki żywienia zbiorowego.

Szczegóły

7 maja 2024 09:00
7 maja 2024 15:00

Organizator

biuro@ckiw,edu.pl
727407107
ZGŁOSZENIA: • telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107 • mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej) , • za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.ckiw.edu.pl