Pod lupą… Węglany potasu (sole potasowe kwasu węglanowego)

informacje
🔎 Węglany potasu (sole potasowe kwasu węglanowego)
Kod E501
Funkcja: Regulator kwasowości, stabilizator
Potencjalne skutki: Uznawane za nieszkodliwe w zastosowaniach spożywczych; zapalenie skóry głowy, czoła i rąk; podrażnienia oczu; podrażnienia górnych dróg oddechowych,
Zastosowanie w żywności: wyroby cukiernicze, kakao i produkty kakaowe, produkty czekoladowe, środki dietetyczne, substytuty soli o niskiej zawartości sodu
Inne zastosowania: Szampony, płyny do trwałej ondulacji, proszki do prania
🔎 Węglan potasu:
– pod koniec XVIII wieku w Ameryce Północnej wykorzystywano ten związek jako środek spulchniający np. chleb,
– jego zawartość w żywności nie jest limitowana, producenci żywności mogą go dodawać w dowolnych ilościach 🙁
– dzięki swoim właściwościom reguluje kwasowość oraz wpływa na trwałość środka spożywczego,
– używany jest głównie w produkcji kakao w proszku i czekolady, aby złagodzić smak i kwasowość kakaowca,
– niektóre źródła mówią, że nie jest on szkodliwy, inne wskazują, że spożywany w nadmiarze może powodować przede wszystkim podrażnienie układu pokarmowego, a nawet jego krwawienia.
🔎 Kiedy należy ograniczyć spożycie: W przypadku chorób układu pokarmowego.
🔎 Przepisy prawa:
– Ustawa z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 – nie zakazuje użycia produktów zawierających fosforany sodu,
– Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie żywienia w jednostkach oświaty mówi, iż zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników. Węglan potasu nie jest dodatkiem naturalnym, otrzymywanie węglanu potasu następuje w wyniku reakcji wodorotlenku potasu z dwutlenkiem węgla. Zatem nie można dzieciom w jednostkach systemu oświaty podawać środków spożywczych z jego udziałem,
– brak przepisów prawa dla żywienia zbiorowego osób dorosłych zakazujących stosowania środków spożywczych z dodatkiem chemicznych E dodatków do żywności, sztucznych aromatów i barwników.
🟢 ZIELONY = bezpieczny i/lub pożyteczny/bezpieczny dla większości
🟡 ŻÓŁTY = zalecana ostrożność
🟠 POMARAŃCZOWY = lepiej unikać
🔴 CZERWONY = niebezpieczny
Tags: