4 lipca Dzień Hot Doga

informacje

4 LIPCA – dzień hod-doga

Nie od dziś wiadomo, że fast-foody są nie zdrowe, tłuste i kaloryczne . Nie powinno się ich spożywać zbyt często, ponieważ mogą być przyczyną zaburzenia gospodarki lipidowej.
Może to skutkować otyłością, nadciśnieniem tętniczym lub miażdżycą. Jednak u wielu z nas pojawiają się w codziennej diecie.
Dlatego dobrą alternatywą, do której zachęcamy jest zrobienie zdrowego odpowiednika hod-doga.
Pełnoziarnista bułka, ulubione warzywa oraz podstawowy składnik hot-doga czyli parówka to przepis na zdrowszą wersję hot-doga.
Starajmy się wybierać parówkę taką z dobrym składem.
Przemysł spożywczy ma bardzo bogatą ofertę parówek – możemy znaleźć takie których należy unikać, ale są też parówki z dobrym i przede wszystkim krótkim składem – bez dodatkowych niebezpiecznych dodatków do żywności .

Jakich składników unikać:
azotyn sodu (E250)
tłuszcz lub skórki wieprzowe
wzmacniacze smaku (glutaminian sodu)
białko sojowe
stabilizatory (difosforany, trifosforany)
przeciwutleniacz (askorbinian sodu),
substancja konserwująca (azotyn sodu)
aromaty (w tym aromat dymu wędzarniczego)

A więc jaki skład to dobry skład parówek, to taki który nie zawiera powyższych substancji i na rynku możemy takie znaleźć. Przykładowy skład: mięso z kurczaka, sól, przyprawy, acerola w proszku, aromaty naturalne, Ze 100 g mięsa z kurczaka wyprodukowano 100 g produktu

Pamiętajmy, że zawsze kształtujemy nasze nawyki żywieniowe i mamy wpływ na jakość produktów, które wybieramy 🙂

Tags: