13 lipca Dzień Frytek

informacje

Dzień frytek 13 lipca 🍟

Frytki, czyli smażone ziemniaki, mogą być proste, karbowane, długie, cienkie. Muszą być chrupiące, złociste i słone! Pochodzą z Belgii i podbiły serca i żołądki dużej ilości ludzi w różnym wieku i to na całym świecie. Frytki służą nam jako dodatek do obiadu , jako coś ciepłego na kolację. Podobnie jak inne fast-foody są nie zdrowe, tłuste i kaloryczne . Nie powinno się ich spożywać zbyt często, ponieważ mogą być przyczyną zaburzenia gospodarki lipidowej. Może to skutkować otyłością, nadciśnieniem tętniczym lub miażdżycą. Niestety zarówno dorośli jak i dzieci bardzo je lubią co sprawia, że pojawiają się w diecie bardzo często.
Jeśli tak bardzo je lubimy warto wybrać zdrowszą wersję i przygotować je bez tłuszczu w piekarniku.
Mogą być z ziemniaków, batatów (słodkie ziemniaki) zachęcamy, aby spróbować zrobić je z warzyw takich jak marchewka, seler, pietruszka, burak a nawet cukinia. Jeśli upieczemy je w piekarniku, będą lżejsze niż te smażone w głębokim oleju, a dodatkowo podajemy dzieciom warzywa w postaci zdrowych frytek. Dzięki temu kształtujemy ich zdrowe nawyki żywieniowe i pokazujemy, że nawet fast-foody można przygotować w zdrowszej wersji.

Wszystkim życzymy smacznego dnia 🙂 🥔🥒🥕🍠🍟

Tags: