Znakowania produktów mięsnych w aspekcie obowiązujących przepisów prawa żywnościowego

szkolenie odbyło się

DLA KOGO:

technologów, kierowników i pracowników produkcji, kierowników jakości, pracowników działów jakości i laboratoriów sektora przemysłu mięsnego.

KIEDY, GDZIE:

• 05.08.2021 r., 09:00 – 15:00, platforma on-line

CENA:

• 380zł netto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki,

• 560zł netto – całkowity koszt udziału 2 osób z tej samej placówki,

UWAGA: jednostki budżetowe zwolnione z podatku VAT.

Przy jednoczesnym udziale w szkoleniu w dniu 19.08.2021- Zasady stosowania i znakowania dozwolonych substancji dodatkowych w żywności, ze szczególnym uwzględnieniem przemysłu mięsnego

• 600zł netto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki w dwóch szkoleniach;

• 800zł netto – całkowity koszt udziału 2 osób z tej samej placówki w dwóch szkoleniach

ZGŁOSZENIA:
• telefonicznie pod nr telefonu 602 262 011
• mailowo na adres jolanta.machejek@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej) ,
• za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.ckiw.edu.pl

 

Czas i organizacja szkolenia – szkolenie jednodniowe, szkolenie przeprowadzane jest dwuetapowo. W pierwszej części przekazywane są informacje teoretyczne, w tym wybrane zapisy aktów prawnych. W drugiej części omamiane są aspekty praktyczne i rozwiązywane są konkretne wątpliwości i problemy.

    I Aktualne wymagania z zakresu znakowania produktów mięsnych w świetle obowiązujących przepisów krajowych i Unii Europejskiej.
    09:00 - 15:00

    • Obowiązkowe informacje jakie muszą znaleźć się na etykiecie produktów mięsnych sprzedawanych w opakowaniu,
    • Dane szczegółowe, które muszą znaleźć się obok nazwy produktu i zasady ich stosowania m.in. „z połączonych kawałków mięsa”, o obecności w produkcie białka dodanego i o jego pochodzeniu, informacje o dodanej wodzie,
    • Deklaracja ilościowej zawartości składnika, definicja „mięsa” do celów znakowania, metoda wyliczania ilościowej zawartości mięsa, ćwiczenia praktyczne, aktualne problem i interpretacja, kontrola prawidłowości oznakowania,
    • Oznakowanie składników dodatkowych, w tym alergenów, dozwolonych substancji dodatkowych, aromatów, środków aromatyzujących dymu wędzarniczego i barwników w składzie produktu, zasada przenoszenia i odwrotność zasady przenoszenia substancji dodatkowych,
    • Oznakowanie składników złożonych, w tym osłonek jadalnych i związane z tym wątpliwości,
    • Najczęstsze problemy i wątpliwości związane ze znakowaniem produktów mięsnych: nazwy zwyczajowe i opisowe, nazwy fantazyjne i mogące wprowadzić konsumenta w błąd, znakowanie produktów o nietypowym składzie, stosowanie Norm Polskich a aktualne wymogi prawne dotyczące znakowania żywności, produkty mięsne niezawierające „mięsa” w swym składzie – prawidłowość oznakowania, przypadki dyskusyjne, ocena oznakowania rynkowych produktów,
    • Podawanie MOM w składzie i sposób jego oznakowania w zależności od technik uzyskiwania – praktyka znakowania i aktualny stan prawny, przedstawienie opinii Komisji Europejskiej w tej sprawie,
    • Omówienie innych informacji jakie muszą znaleźć się w oznakowaniu produktów mięsnych, w tym nowe zasady podawania kraj lub miejsce pochodzenia składnika podstawowego – studium przypadku,

      II Wymagania Unii Europejskiej dotyczące znakowania żywności wartością odżywczą w świetle rozporządzenia nr 1169/2011
      09:00 - 15:00

      • Zasady znakowania żywności wartością odżywczą, w tym wędlin i wyrobów mięsnych surowych,
      • Podawanie wartości odżywczej w oparciu o obliczenia na podstawie znanych lub rzeczywistych średnich wartości wykorzystanych składników lub obliczenia na podstawie ogólnie przygotowanych i uznanych danych – dane źródłowe potrzebne do wyliczeń, stosowane algorytmy, problemy i wątpliwości w praktyce, przykłady praktyczne wyliczeń,
      • Aktualne wytyczne Komisji Europejskiej dotyczące zakresów podawanej tolerancji wartości odżywczej i ich praktyczne znaczenie dla przemysłu mięsnego.

        III Skutki prawne deklaracji i zobowiązań.
        09:00 - 15:00
          IV Wybrane sprawy sporne i wyroki sądów dotyczące oznakowania produktów mięsnych.
          09:00 - 15:00

            NABYWCA

            ODBIORCA MA INNY ADRES NIETAK

            UCZESTNICY SZKOLENIA

            Oświadczam, że szkolenie dla w/w pracowników jest kształceniem zawodowym finansowanym:

            * Pola obowiązkowe

            Szczegóły

            15 września 2021 19:00
            15 września 2021 19:00

            Organizator

            Centrum Kształcenia i Wdrożeń
            jolanta.machejek@ckiw.edu.pl
            602262011
            Centrum Kształcenia i Wdrożeń działa od 2015 r. Działalność została założona przez Jolantę Wójcik, będącą trenerem i auditorem w obszarze bezpieczeństwo żywności i żywienia od roku 2007 r.