Układanie receptur i jadłospisów w żywieniu zbiorowym osób dorosłych, ze szczególnym, uwzględnieniem osób starszych – szkolenie warsztatowe, doskonalące.

szkolenie odbyło się

DLA KOGO:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

KIEDY, GDZIE:
• 13.03.2024 r., 8:00 – 15:00, platforma on-line

CENA:
• 315 zł netto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki,
• 520 zł netto – całkowity koszt udziału 2 osób z tej samej placówki.
UWAGA: jednostki budżetowe zwolnione z podatku VAT.

•315 zł + 23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej

INFORMACJE DODATKOWE:
• szkolenie odbywa się w czasie rzeczywistym z możliwością bezpośredniego kontaktu z prowadzącym,
• szkolenie jest nagrywane (możliwość uzyskania dostępu po szkoleniu na okres 7 dni),
• uczestnicy otrzymują bogate materiały szkoleniowe,
• każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat.

ZGŁOSZENIA:
• telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107
• mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej)

SZKOLENIE POPROWADZI
Od 2007 roku trener i auditor w obszarze bezpieczeństwa żywności i żywienia. Posiada specjalizację z mikrobiologii, ukończyła studia podyplomowe z zarządzania jakością, dietetyki i planowania żywienia. Autorka licznych publikacji dotyczących organizacji żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych m.in.: Jadłospisy dla dzieci w wieku żłobkowym, Jadłospisy dla dzieci w wieku przedszkolnym, Jadłospisy dla dzieci szkolnych, Żywienie osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem żywienia osób starszych. Od lat była związana z Inspekcją Sanitarną, pełnomocnik systemu bezpieczeństwa żywności w dużym zakładzie wytwarzającym żywność pochodzenia zwierzęcego, audytor systemów zarządzania, w tym systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Autor licznych publikacji poświęconych tematyce HACCP m.in.: HACCP w żłobku i przedszkolu, HACCP w szkole, HACCP dla zakładów żywienia zbiorowego. Specjalizuje się w komponowaniu jadłospisów oraz szkoleń dla placówek żywienia zbiorowego dzieci, młodzieży i osób dorosłych- w tym żłobki, przedszkola, szkoły podstawowe i ponadpodstawowe, szpitale, DPS. Zajmuje się również opracowaniem dokumentacji HACCP dla placówek żywienia zbiorowego. Swoje bogate doświadczenie zawodowe zawdzięcza tysiącom uczestnikom szkoleń, które przez lata zaufały jej doświadczeniu biorąc udział w szkoleniach. Dodatkowo autorka aplikacji do planowania żywienia i prowadzenia magazynu spożywczego KCALkulator żywieniowy.

Program szkolenia
13.03.2024 08.00-15.00

1. Tworzenie i aktualizacja receptur:
- zasady układania receptur: kto tworzy receptury, w jakim celu, współdziałanie dietetyka i kucharza,
- różnica pomiędzy recepturą żywieniową a technologiczną, wraz z prezentacją przykładów,
- zasady aktualizacji receptur,
- ułożenie przykładowych receptur (receptury na zupy mleczne, pasty, napoje mleczne, kompot, zupy obiadowe, dania mięsne, surówki, desery itp.),
- przeliczanie wartości odżywczej na podstawie receptur.

2. Układanie jadłospisów:
- zasady układania jadłospisów,
- zakres informacji, które muszą być zaprezentowane na jadłospisie,
- okres przechowywania etykiet, receptur i jadłospisów,
- przeliczanie wartości odżywczej racji pokarmowych.

3. Wyliczanie zapotrzebowania na podstawie wcześniej ustalonych receptur i jadłospisów.

4. Wzorcowe gramatury dla diety o wartości energetycznej 2000 kcal, przeliczanie wzorcowych gramatur na inne wartości średniej ważonej normy.

Materiały szkoleniowe będą zawierać:
• Zestaw norm żywienia z 2020 r.
• Aktywne pliki excel umożliwiające wyliczanie średniej ważonej normy na energię i norm na składniki odżywcze.
• Zestaw wzorcowych gramatur.
• Przykładowe receptury na dania.
• Przykładowe zbilansowane jadłospisy.
• Tabela z wielkością odpadków pomiędzy produktem rynkowym a produktem jadalnym.
• Prezentację i materiały dotyczące każdego punktu programu szkolenia.

Szczegóły

13 marca 2024 08:00
13 marca 2024 15:00

Organizator

biuro@ckiw,edu.pl
727407107
ZGŁOSZENIA: • telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107 • mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej) , • za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.ckiw.edu.pl