Nadzór urzędowy nad wprowadzaniem do obrotu i znakowaniem suplementów diety.

szkolenie odbyło się

DLA KOGO:

– pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.

CENA:
• 399 zł netto – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki,

ZGŁOSZENIA:
• telefonicznie pod nr telefonu 602 262 011
• mailowo na adres jolanta.machejek@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej)
• za pośrednictwem strony internetowej www.ckiw.edu.pl poprzez formularz zgłoszeniowy.

SZKOLENIE POPROWADZI

Trener 1:

Doświadczona prawniczka w obszarze prawa żywnościowego, kosmetycznego i farmaceutycznego, założycielka wyspecjalizowanej praktyki prawnej FoodMedLaw, która doradza w zakresie aspektów prawnych suplementów diety, innych środków spożywczych, produktów kosmetycznych czy wyrobów medycznych. Uczestniczka i prelegentka na konferencjach branżowych – zarówno na poziomie krajowym jak i międzynarodowym. Doświadczona trenerka szkoleń.
Trener 2:

Aplikantka radcowska związana zawodowo z FoodMedLaw. W kręgu jej głównych zainteresowań znajdują się przede wszystkim suplementy diety oraz wyroby medyczne. Doradza klientom w zagadnieniach związanych z klasyfikacją oraz składem produktów, oznakowaniem, reklamą, a także w kwestiach regulacyjnych i związanych z postępowaniami przed organami nadzoru.

    Rynek suplementów

    1. Podstawy prawne nadzoru nad rynkiem spożywczych, w szczególności rynkiem suplementów diety;
    2. System urzędowej kontroli żywności w Polsce – podział kompetencji;
    3. Kontrola w zakładach produkcji oraz punktach sprzedaży suplementów diety:
    a) Rodzaje kontroli
    b) Uprawnienia organów urzędowej kontroli żywności w zakresie suplementów diety
    c) Obowiązki przedsiębiorców
    4. Orzeczenia sądowe dotyczące działań podejmowanych przez inspekcje sanitarne
    5. Import środków spożywczych:
    a) Towary objęte granicznymi kontrolami sanitarnymi
    b) Wniosek o przeprowadzenie granicznej kontroli sanitarnej suplementów diety;
    6. System RASFF –przykłady z Polski, co najczęściej się pojawia w systemie?
    7. Wprowadzenie do obrotu suplementu diety:
    a) Klasyfikacja produktów jako suplementy diety
    b) Katalog novel food oraz unijny wykaz nowej żywności a warunki wprowadzenia suplementu diety do obrotu;
    8. Znakowanie suplementów diety:
    a) Obowiązkowe informacje;
    b) Oznaczenie kraju pochodzenia oraz kraju pochodzenia podstawowego składnika;
    c) Co z tym GMO?
    d) Oświadczenia zdrowotne na etykietach oraz w reklamach;
    9. Produkty z pogranicza – przykłady.

      NABYWCA

      ODBIORCA MA INNY ADRES NIETAK

      UCZESTNICY SZKOLENIA

      Oświadczam, że szkolenie dla w/w pracowników jest kształceniem zawodowym finansowanym:

      * Pola obowiązkowe

      Szczegóły

      28 lutego 2022 17:01
      28 lutego 2022 17:01

      Extra Info

      Cena: 399zł