Epidemiologia zakażeń i procedury higieniczno-sanitarne w żłobkach, klubach dziecięcych i przedszkolach – aktualne przepisy prawne, rekomendacje.

szkolenie odbyło się

DLA KOGO:

Szkolenie przeznaczone dla zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:

  • dyrektorów żłobków, przedszkoli, klubów dziecięcych,
  • dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
  • właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
  • pracowników Wojewódzkich i Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.
  • pracowników organów prowadzących przedszkola i żłobki (urzędów miast, gmin, jednostek obsługujących placówki oświatowo-wychowawcze),

 

KIEDY, GDZIE:

  • 20.02.2024 r., 9:00 – 15:00, platforma on-line

 

CENA:

  • 320 zł brutto– całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki publicznej lub udział osoby prywatnej,

UWAGA: jednostki budżetowe zwolnione z podatku VAT

  • 320 zł + 23% VAT – całkowity koszt udziału 1 osoby z placówki prywatnej.

 

ZGŁOSZENIA:

  • telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107,
  • mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej, która zostanie wysłana na wskazany adres mailowy),
  • za pośrednictwem strony internetowej

 

SZKOLENIE POPROWADZI

Z wykształcenia mikrobiolog, wieloletni pracownik Państwowej Inspekcji Sanitarnej, od wielu lat pracownik różnych zakładów leczniczych, auditor systemów zarządzania jakością, trener i konsultant w obszarach związanych z zapewnieniem bezpieczeństwa epidemiologicznego.

Program szkolenia
20.02.2024 09.00-15.00

1. Obowiązek utrzymania nieruchomości, w której przebywają dzieci, w należytym stanie sanitarno – higienicznym w celu zapobiegania przenoszeniu zakażeń i chorób zakaźnych
- podstawy prawne, rekomendacje. Wymagania dla obiektów o charakterze otwartym (np. żłobek, przedszkole, szkoła) i zamkniętym (np. dom dziecka, bursa, internat, ośrodek szkolno-wychowawczy, zakład poprawczy itp.).

2. Ważne pojęcia w epidemiologii: epidemiologia, epidemiologia chorób zakaźnych, czynnik zakaźny, choroba zakaźna, choroba zaraźliwa, zakażenie, łańcuch epidemiologiczny, triada epidemiologiczna, rezerwuar, źródło zakażenia, nosiciel, epidemia, zapadalność, chorobowość, umieralność, śmiertelność i inne.

3. Mikrobiom małego dziecka i jego znaczenie.

4. Przepisy prawne odnoszące się do wymagań higieniczno-sanitarnych w placówkach typu żłobek, klub dziecięcy, przedszkole, szkoła, ośrodek szkolno-wychowawczy, dom dziecka, bursa, internat, zakład poprawczy itp.
- Przepisy prawa budowlanego,
- Kodeks pracy i Rozporządzenie w sprawie ogólnych przepisów BHP,
- Ustawa o opiece nad dzieckiem do lat 3,
- Prawo oświatowe,
-Ustawa z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi: obowiązek utrzymywania nieruchomości w należytym stanie higieniczno-sanitarnym, wykaz zakażeń i chorób zakaźnych.

5. Dokumentacja wewnętrzna wspierająca profilaktykę zakażeń - Regulamin wewnętrzny/statut jako dokument określający zasady bezpieczeństwa zdrowotnego i wspierający profilaktykę zakażeń.

6. Profilaktyka zakażeń w żłobkach, klubach dziecięcych, przedszkolach, szkołach ośrodkach szkolno-wychowawczych, domach dziecka, bursach, internatach itp.
6.1. Rola środków ochrony osobistej i zasady ich stosowania.
6.2. Dobór odpowiednich środków do mycia i dezynfekcji, zasady i techniki mycia i dezynfekcji:
• dużych powierzchni,
• małych i trudno dostępnych powierzchni,
• twardych i zmywalnych powierzchni,
• powierzchni i sprzętów skażonych zanieczyszczeniami organicznymi,
6.3. Sprzątanie i czyszczenie pomieszczeń i powierzchni w pomieszczeniach socjalnych i sanitarnych.
6.4. Zasady postępowania z odpadami.
6.5. Zasady postępowania z odzieżą roboczą pracowników.
6.6. Zasady postępowania z bielizną pościelową dzieci i ich odzieżą.
6.7. Cele i zasady mycia i dezynfekcji rąk.
6.8. Profilaktyka zakażeń przenoszonych drogą pokarmową.
6.9. Profilaktyka

Bogate materiały szkoleniowe będą zawierać nie tylko prezentację ale również przykładowe procedury:

1. Mycia i dezynfekcji rąk.
2. Postępowania z odpadami.
3. Prania bielizny pościelowej dzieci, śliniaków i odzieży roboczej pracowników.
4. Postępowania z bielizną i odzieżą roboczą.
5. Higieny ciała dziecka.
6. Sprzątania i mycia.
7. Izolacji dziecka w przypadku podejrzenia choroby zakaźnej.
8. Kontroli sprzętu pomiarowego.
9. Mycia i sterylizacji przedmiotów służących do karmienia małych dzieci.
10. Profilaktyki w zakresie zapobiegania pojawianiu się i namnażaniu bakterii Legionella w instalacjach wody ciepłej.

Szczegóły

20 lutego 2024 09:00
20 lutego 2024 15:00

Extra Info

• telefonicznie pod nr telefonu 727 407 107

• mailowo na adres biuro@ckiw.edu.pl (poprzez wypełniony i podpisany skan karty zgłoszeniowej) ,

• za pośrednictwem formularza zgłoszeniowego dostępnego na stronie www.ckiw.edu.pl

Organizator

biuro@ckiw,edu.pl
727407107