Książki
[Książki]
Warto przeczytać!

Naszą misją jest przekazywanie rzetelnej wiedzy z zakresu dietetyki i nauk o żywieniu, niezbędnej do pracy dietetyka i specjalistów żywienia człowieka.

DLA PRACOWNIKÓW

STOŁÓWEK W ŻŁOBKACH, PRZEDSZKOLACH, SZKOŁACH, DOMACH POMOCY SPOŁECZNEJ, SZPITALACH.
Jeśli zajmujesz się zawodowo żywieniem zbiorowym dzieci w żłobku, przedszkolu, szkole, domu pomocy społecznej lub szpitalu wybierz odpowiednią pozycję z naszych propozycji dla Ciebie! Znajdziesz w niej opis zasad żywienia danej grupy wiekowej zgodny z aktualnymi przepisami prawnymi, zaleceniami żywieniowymi i normami żywieniowym. W każdej książce znajdziesz wzorcowe jadłospisy wiosenno-letnie i jesienno-zimowe dostosowane do potrzeb danej grupy wiekowej.

DLA DIETETYKÓW

Jeśli jesteś dietetykiem pracującym dla zakładu żywienia zbiorowego lub firmy cateringowej dostarczającej posiłki do takiego zakładu – gwarantujemy, że nasze książki uaktualnią Twoją wiedzę, zwłaszcza w zakresie przepisów prawnych dotyczących żywienia zbiorowego.

DLA RODZICÓW DZIECI

OPIEKUNÓW OSÓB STARSZYCH
Jeśli jesteś rodzicem i dbasz o zdrowie swojego dziecka – wybierz koniecznie pozycję dot żywienia dzieci w wieku przedszkolnym lub szkolnym! Jeśli opiekujesz się osobą dorosłą, w szczególności osobą starszą, u której prawidłowe żywienie jest szczególnie ważne w jej chorobach dietozależnych lub współistniejących - zdecyduj się na pozycję dot. żywienia osób dorosłych.

DLA LEKARZY PEDIATRÓW

Jeśli jesteś lekarzem pediatrą i leczysz pacjentów cierpiących na choroby dietozależne, alergie i nietolerancje pokarmowe - zachęcamy abyś skorzystał z naszych opracowań.
Autor: Jolanta Wójcik
GHP, GMP i HACCP w pytaniach i odpowiedziach
Dla kogo:
-osób planujących żywienie dla dzieci w żłobkach, dyrektorów publicznych i niepublicznych żłobków, właścicieli firm cateringowych i osób planujących żywienie w firmach cateringowych
-Zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, klubów dziecięcych
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
cena:
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
GHP, GMP i HACCP w żywieniu zbiorowym
Dla kogo:
a) publicznych zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach;
b) publicznych zakładów żywienia zbiorowego osób dorosłych:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno –opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach.
cena:
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
GHP, GMP i HACCP w żłobku i przedszkolu
Dla kogo:
-osób planujących żywienie w żłobku i przedszkolu, właścicieli firm cateringowych i osób planujących żywienie w firmach cateringowych
-Zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków i przedszkoli,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
cena:
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
GHP, GMP i HACCP w szkole
Dla kogo:
-osób planujących żywienie w szkołach, właścicieli firm cateringowych i osób planujących żywienie w firmach cateringowych
-Zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów szkół, ośrodków wychowawczych,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
cena:
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Księga Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP)
Dla kogo:
a) publicznych zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach;
b) publicznych zakładów żywienia zbiorowego osób dorosłych:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno –opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach.
cena:
70 zł – skoroszyt

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Księga systemu HACCP
Dla kogo:
a) publicznych zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach;
b) publicznych zakładów żywienia zbiorowego osób dorosłych:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno –opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach.
cena:
70 zł – skoroszyt

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Księga Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) i Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) i Księga HACCP
Dla kogo:
a) publicznych zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, przedszkoli, szkół podstawowych i ponadpodstawowych,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach;
b) publicznych zakładów żywienia zbiorowego osób dorosłych:
• dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno –opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach.
cena:
120 zł – skoroszyt

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Żywienie dzieci do 3. roku życia
Dla kogo:
-osób planujących żywienie dla dzieci w żłobkach, dyrektorów publicznych i niepublicznych żłobków, właścicieli firm cateringowych i osób planujących żywienie w firmach cateringowych
-Zakładów żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży:
• dyrektorów żłobków, klubów dziecięcych
• dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
• właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla dzieci i młodzieży,
• pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
cena:
99 zł – e-book
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Żywienie dzieci w wieku przedszkolnym, wydanie Luty 2021, seria MNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU.
Dla kogo:
- dla pracowników stołówek przedszkolnych,
- dla rodziców dzieci w wieku przedszkolnym,
- dietetyków zajmujących się żywieniem dzieci w wieku 4-6 lat,
- lekarzy pediatrów.
cena:
99 zł – e-book
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Żywienie dzieci w wieku szkolnym, wydanie Luty 2021, seria MNIEJ SOLI, CUKRU I TŁUSZCZU.
Dla kogo:
- dla pracowników stołówek w szkołach podstawowych, szkołach średnich, bursach, internatach, ośrodkach szkolno-wychowawczych,
- dla rodziców dzieci w wieku szkolnym,
- dietetyków zajmujących się żywieniem dzieci w wieku 7-18 lat,
- lekarzy pediatrów.
cena:
99 zł – e-book
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Jolanta Wójcik
Żywienie osób dorosłych
Dla kogo:
- dyrektorów placówek prowadzących zakłady żywienia zbiorowego osób dorosłych (domów pomocy społecznej, zakładów pielęgnacyjno – opiekuńczych, uzdrowisk, sanatoriów, szpitali, środowiskowych domów samopomocy, domów seniora itp.),
- dietetyków, intendentów, kucharzy zatrudnionych w w/w placówkach,
- właścicieli firm cateringowych wytwarzających posiłki dla osób dorosłych,
- pracowników wojewódzkich i powiatowych stacji sanitarno-epidemiologicznych.
cena:
99 zł – e-book
75 zł – książka

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Beata Przygoda
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów. Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.
cena: 90.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Algorytmy postępowania w stanach zagrożenia życia
Dla kogo:
Placówki służby zdrowia.
Każda jednostka służby zdrowia powinna opracować i wdrożyć procedury postępowania przynajmniej w następujących przypadkach zagrażających życiu:
- niedrożność górnych dróg oddechowych,
- bezdech,
- zatrzymanie krążenia,
- utarta przytomności,
- wstrząs,
- krwotok.
Oferujemy Państwu algorytmy postępowania w wymienionych wyżej przypadkach. Algorytmy w sposób jasny i zgodny z najnowszymi standardami i zaleceniami medycznymi przedstawiają zasady postępowania w przypadkach zagrażających życiu.
Ważne: Jednostka POZ posiadająca akredytację lub wnioskująca o udzielenie akredytacji powinna obowiązkowo posiadać algorytmy postępowania w stanach zagrożenia życia. Spełnienie tego wymagania umożliwia uzyskanie 5 pkt podczas auditu akredytacyjnego.
cena:
279 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Julita Bator
Przepis na zdrowie
Zmagając się z towarzyszącymi mojej rodzinie wieloma problemami, szukałam najlepszych lekarzy i rozwiązań. Przyznam, że nie zawsze było to łatwe, lecz w końcu trafiliśmy na
kompetentnych specjalistów, którzy zmienili nasze życie. Przekonałam się, że kluczową rolę odgrywa właściwa diagnoza. Sukces mojej pierwszej książki Zamień chemię na jedzenie nauczył mnie, że warto popularyzować wiedzę i dzielić się swoimi doświadczeniami, czego rezultatem jest Przepis na zdrowie.
/Julita Bator/

Przepis na zdrowie to zbiór rozmów z wybitnymi specjalistami, którzy udowadniają, że istnieją sprawdzone sposoby na zdrowe i komfortowe życie. Książka zawiera konkretne porady, ciekawe ćwiczenia i praktyczne lifehacki.

cena: 40.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Julita Bator
Zamień chemię na jedzenie
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków.
Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
cena: 40.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Julita Bator
Zamień chemię na energię. Zdrowie i siła na wynos
Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji?
cena: 40.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Julita Bator
Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy
Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie. Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy. Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników.
cena: 40.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł

Autor: Daria Bartosik
Zdrowe rady Zająca Parady
Książeczka "Zdrowe rady Zająca Parady" jest adresowana zarówno do dzieci jak i do rodziców. W prosty sposób przedstawia dzieciom najważniejsze zasady zdrowego odżywiania. Dołączone są do niej plansze warzyw i owoców, które mogą zachęcić dzieci do próbowania nowych smaków. W książeczce są też zawarte sprawdzone w praktyce rady dla rodziców, w jaki sposób przekonać dzieci do zdrowego odżywiania się.
cena: 35.00 zł

Wysyłka:
paczkomat- 13 zł
kurier- 15 zł